LOGO SiteSuccess Blue mobiel

header kunst van SEO

SiteSuccess Blog

Hoe verzamel je recensies voor je lokale Google+ bedrijfspagina?

Google logoRecensies op je lokale Google+ bedrijfspagina zijn zeer waardevol, zeker als ze overwegend positief zijn en van recente datum. Echter, het verzamelen van recensies gaat niet altijd over rozen. En zeker niet vanzelf. In dit artikel laat ik je zien hoe je het voor je klanten makkelijker kunt maken om een recensie te plaatsen op jouw Google+ bedrijfspagina.

 

Wat zijn Google+ bedrijfspagina recensies?

Dit zijn de recensies die worden geschreven op jouw lokale Google+ bedrijfspagina. Deze recensies kunnen theoretisch door iedereen geschreven worden, maar het is uiteraard de bedoeling dat jouw klanten een recensie schrijven. Om een recensie te kunnen schrijven dient je klant te beschikken over een Google+ account.
De recensies zijn openbaar en worden gepubliceerd op je Google+ bedrijfspagina. De recensies worden op 2 manieren getoond. Enerzijds als een gemiddelde van alle recensies, het recensieoverzicht, zie plaatje hieronder.

Recensie-overzicht SiteSuccess

Daarnaast worden alle recensies zelf getoond, inclusief de namen en eventueel foto’s van degenen die een recensie hebben achtergelaten.

Voorbeeld reviews


Bovendien worden de recensies die bijvoorbeeld klant Jansen schrijft, ook getoond op de Google+ pagina van klant Jansen. Al met al zeer transparant dus.

 

Waarom zijn Google+ recensies belangrijk?

Juist dit type recensies zijn om 3 redenen belangrijk:

  • Recensies ondersteunen potentiële klanten van je bedrijf bij het maken van de juiste afweging om al dan niet diensten van je af te nemen of producten te kopen.
  • Positieve en recente recensies dragen bij aan de vindbaarheid van je Google+ bedrijfspagina. Hoe meer recensies, des te groter is de kans dat je Google+ bedrijfspagina wordt getoond in de zoekresultaten van Google.
  • Recensies worden ook steeds vaker in de zoekresultaten getoond. Dit zorgt ervoor dat je bedrijf (positief) opvalt tussen de zoekresultaten; zie onderstaand plaatje.

Recensies SiteSuccess.nl

Waarom is het verzamelen van Google+ recensies lastig?

In de praktijk blijkt het best lastig te zijn om recensies te verzamelen. Daar zijn verschillende oorzaken voor.

  • Om te beginnen heeft niet iedere klant zin en tijd om een recensie te schrijven, slechts een gedeelte zal genegen zijn om een recensie te schrijven. Dit geldt dus voor alle recensies en niet alleen de Google+ recensies. Er zijn echter nog verschillende Google+ specifieke oorzaken.
  • Veel mensen kennen Google+ niet of nauwelijks en weten vaak al helemaal niet hoe het werkt. Daarnaast zijn mensen soms ook wat wantrouwig om (weer) een (nieuw) account bij Google aan te maken.
  • Het aanmaken of gebruiken van Google accounts is vaak een crime. Zeker als je zonder het te weten al meerdere Google accounts hebt. Je kunt dan op allerlei manieren vastlopen. En Google mag dan een fantastische zoekmachine zijn, alles rondom Google accounts is vaak verwarrend en ondoorzichtig. Dit wordt nog versterkt door de helpteksten van Google, die soms zo uit het Engels vertaald lijken te zijn met Google translate.
  • Het schrijven van een recensie is op de iPad of op de meeste mobieltjes is alleen mogelijk als mensen een app downloaden. En niet iedereen heeft zin om zoveel moeite te doen voor het schrijven van een recensie.
  • Recensies worden soms niet gepubliceerd. Dan is het gissen waarom niet. Je krijgt ook geen melding waarom de recensie niet geplaatst is. Veelal heeft dit te maken met de filters die Google gebruikt om fraude te voorkomen. Met andere woorden, Google doet er alles aan om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de recensies zo hoog mogelijk te houden. Op zich prima natuurlijk, maar het zou wel prettig zijn als Google bij het publiceren van je recensie duidelijk zou aangeven waarom je recensie niet geplaatst wordt.
  • Tot slot komt het soms voor, dat Google een nieuwe Google+ bedrijfspagina creëert. In dat geval is de kans groot dat de recensies op je oorspronkelijke Google+ bedrijfspagina niet meer zichtbaar zijn en moet je vervolgens weer opnieuw beginnen met het verzamelen van recensies. De oorspronkelijke en de nieuwe Google+ bedrijfspagina samenvoegen blijkt in de praktijk vrijwel onmogelijk.

Wanneer blokkeert Google het publiceren van een recensie?

Zoals gezegd, Google is erg streng in het beoordelen van de recensies. Er zijn tal van filters om het publiceren van een recensie te blokkeren. Bijvoorbeeld in korte tijd heel veel opvallend negatieve recensies of juist opvallend positieve recensies. Ook ongeoorloofd taalgebruik komt niet door de filter.
Goed om te weten, dat linkjes (naar je eigen website of die van de klant) en telefoonnummers niet zijn geoorloofd. Ook het opnemen van bijvoorbeeld “de website Mijnwebsite” komt in veel gevallen niet door de filter. Google probeert daarmee overdadige (zelf)promotie te voorkomen.
Meer weten over de richtlijnen van Google? Ga dan naar https://support.google.com/places/answer/2622994?hl=nl

Genoeg over alle obstakels en beren op de weg, het is nu tijd om te kijken hoe je wèl recensies kunt verzamelen.

 

Zo help je je klanten om een recensie te schrijven

Als eerste - mocht de gelegenheid zich voordoen - kun je tijdens een gesprek met je klant, het schrijven van een recensie al even ter sprake brengen. Je klant is dan inmiddels al een beetje voorbereid en zal wellicht beter begrijpen waarom zo’n recensie belangrijk voor je is.
Vervolgens ga je via de mail een uitnodiging sturen voor het schrijven van een recensie. Bij die uitnodiging voeg je een soort minihandleiding toe. Een korte beschrijving hoe het schrijven van zo’n recensie in zijn werk gaat. Inclusief een URL naar je lokale bedrijfspagina. Een voorbeeld van zo’n uitnodiging, inclusief handleiding, vind je hieronder.
Als het nodig is, kun je na verloop van tijd je klant altijd nog eens herinneren aan het schrijven van een recensie. Maar respecteer de klant ten alle tijden, het schrijven van een recensie is een gunst en nooit een verplichting.

Wil het nou toch niet vlotten met de recensies, bedenk dan, dat het voor bijna iedereen, ook voor je concurrenten, lastig is om Google+ recensies te verzamelen. Als je heel consequent klanten uitnodigt, is de kans groot dat je geleidelijkaan steeds meer Google+ recensies verzamelt.

 

Voorbeeld van een uitnodiging inclusief handleiding

Hieronder vind je een voorbeeld van een uitnodiging inclusief handleiding. Spreekt onderstaande opzet je aan? Voel je vrij om deze opzet over te nemen en naar jouw eigen situatie en wensen aan te passen.

Ik wens je heel veel positieve recensies!

 

Beste……,

Heel graag nodig ik jou uit om een recensie te schrijven op Google+ over je ervaringen met SiteSuccess en Maurice Lehr. Deze recensie kun je invoeren op https://plus.google.com/+SitesuccessNl/about
Het schrijven van een recensie op zich is heel gemakkelijk, maar om de juiste knoppen in Google te vinden kan soms lastig zijn. Daarom heb ik dan ook onderstaande mini-handleiding toegevoegd.
Tot slot, het schrijven van een recensie gaat niet/nauwelijks op een iPad of op een mobieltje. Op een desktop of laptop gelukkig wel.
En lukt het om wat voor reden niet? Bel of mail me! Alvast hartelijk bedankt!

Minihandleiding recensie schrijven voor Google+ bedrijfspagina

Waarom een Google+ recensie schrijven?
Met het schrijven van jouw recensie help je SiteSuccess om beter gevonden te worden in Google. Bovendien ondersteunt jouw recensie potentiële klanten van SiteSuccess bij het maken van de juiste afweging om al dan niet diensten, zoals Internet Marketing Advies of Zoekmachine optimalisatie, bij SiteSuccess af te nemen. Het schrijven van een recensie kost slechts een paar minuutjes.

Om een recensie te kunnen schrijven dien je te zijn ingelogd met je Google+ account.

Heb je al een Google+ account?
Ga dan naar ‘Stappenplan voor het plaatsen van een recensie’.
Heb je een Gmail-mailadres? Dan beschik je automatisch over een Google+ account. Gebruik dan jouw Gmail-mailadres en bijbehorende wachtwoord om in te loggen voor het plaatsen van een recensie.
Geen Google+ account en toch een recensie schrijven over SiteSuccess?
Voor het aanmaken van een Google+ account klik je op: https://accounts.google.com/signup
Het aanmaken van een account is heel eenvoudig en vraagt slechts  1 minuut van je tijd.

Stappenplan voor het plaatsen van een recensie
1) Klik op de volgende link https://plus.google.com/+SitesuccessNl/about  
2) Log in door te klikken op de blauwe button rechtsboven. Zie jij geen blauwe button rechtsboven? Dan ben je waarschijnlijk al ingelogd en zie je rechtsboven je naam of je e-mailadres.
3) Klik op de knop ‘Een recensie schrijven’ rechts onder de grote omslagfoto. Soms zit de knop wat verder naar beneden.
4) Het kan zijn dat Google vraagt om nog wat gegevens toe te voegen aan je profiel, zoals je naam. Zo nee, dan kun je stap 4 overslaan.
5) Beoordeel SiteSuccess op een schaal van 1 tot met 5 sterren en geef in het ‘tekstvak’ extra informatie die je nuttig en/of zinvol vindt voor anderen om te weten.
Let op! Google is erg streng in het beoordelen van de recensies. Daarom mag je geen linkjes of de naam van jouw/mijn website in de recensie vermelden. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat Google je recensie wegfiltert. Het vermelden van SiteSuccess of Maurice Lehr is geen probleem.
6) Klik op Publiceren wanneer je klaar bent. De recensies die je schrijft, zijn openbaar en worden ook gepubliceerd op je eigen Google+ profielpagina.

Alvast heel hartelijk bedankt voor de moeite! En mocht het schrijven van een recensie onverhoopt niet lukken, bel of mail me. Ik help je graag.

29
Handleiding SEO voor Joomla
Hoe ziet de ideale landingspagina eruit?

Zoekmachinemarketing Bureau SiteSuccess.nl  | SEO & Internet Marketing

Maurice Lehr  |  Koperslagershoek 18  3981 SB Bunnik  |  T: 06 53160291  |  E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring