LOGO SiteSuccess Blue mobiel

header kunst van SEO

SiteSuccess Blog

Artikelen, handleidingen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SEO, Internet Marketing en Joomla.

De beste (gratis) SEO-tools 2016

Handige SEO-toolsZelf aan de slag met zoekmachine optimalisatie (SEO)? Dan zijn goede SEO-tools onmisbaar. Ze besparen je de nodige tijd en geven je veel inzicht in je eigen site èn die van je concurrenten. Maar welke (gratis) SEO plugins en add-ons zijn nu echt handig? Bespaar je een zoektocht van vele uren en maak gebruik van onderstaande tools. Geen uitputtende lijst, maar wel allemaal betrouwbaar en beproefd.

Inhoudsopgave

Multi-task SEO-tools
Algemene SEO-tools
Tools voor linkbuilding
Tools voor keyword onderzoek

 

Multi-task SEO-tools

SEO-tools die in één klap heel veel waardevolle informatie verschaffen.

Toolbar van MOZ: absoluut een aanrader

De toolbar (werkbalk) van MOZ verschaft je veel waardevolle SEO informatie over websites en webpagina's. Informatie over bijvoorbeeld de meta tags, headings, meta robots, canonical tags, links en http statuscode. Deze toolbar is tevens gekoppeld aan Open Site Explorer.
Je kunt de toolbar ook gebruiken om extra informatie te achterhalen over de websites in de zoekresultaten van Google search (SERP’s).
De MOZ toolbar kun je gratis downloaden via https://moz.com/tools/seo-toolbar

Toolbar SEObook: vol handige tools

De SEObook toolbar is een goede aanvulling op de toolbar van MOZ en zit vol met handige tools. Met deze tools kun je heel snel iedere site en webpagina doorlichten en onderzoeken. Je achterhaalt bijvoorbeeld Pagerank, concurrentiekracht, schatting van het aantal bezoekers (bijvoorbeeld middels Alexa en Compete), leeftijd, backlinks, keyword density en nog veel meer. De SEObook toolbar kun je gratis downloaden via http://tools.seobook.com/seo-toolbar.

Google Search Console: een schat aan informatie over je eigen site

Ontdek hoe Google je site ziet, crawlt, indexeert en beoordeelt. Bekijk de backlinks naar je site. En analyseer de zoekgegevens van je site: hoeveel mensen hebben je site gevonden in de zoekresultaten en hoeveel hebben er op geklikt.
In Google Webmasters Search Console kun je echter alleen de prestaties van je eigen site bekijken.

Meer weten over Google Webmasters Search Console? Hier vind je een complete Handleiding Google Webmasters.

Screaming Frog: fantastisch hulpmiddel voor je onpage SEO

Screaming Frog is een geweldige tool om heel gemakkelijk je website te controleren.  Vrijwel alle SEO factoren van een website worden met een druk op de knop overzichtelijk gepresenteerd, bijvoorbeeld: URL’s en canonical URL’s, statuscode (response code) van de URL’s, interne links, uitgaande links, title tags, metadescriptions, headings H1 en H2, aantal woorden per pagina, pagina’s die -al dan niet bewust- geblokkeerd worden voor de zoekmachines.

Er is een gratis versie en een betaalde versie. Met de gratis versie kun je maximaal 500 URL’s scannen.
Om het programma te downloaden ga naar: Screaming Frog

Opmerking
Screaming Frog kan niet overweg met alle websites. Sommige websites geven in Screaming Frog een zogenaamde 403 statuscode (verboden). Dit heeft meestal te maken met instellingen van de server waar de website draait. In zo’n geval is soms de betaalde versie de oplossing.

Web Developer: oneindig veel tools in één tool verzameld

Web Developer heeft ongelofelijk veel mogelijkheden om informatie over een webpagina te achterhalen. Je kunt het bijna niet zo gek bedenken, of het zit wel in Web Developer. Afbeeldingen, css, JavaScript, cookies, in en uitschakelen van alles wat je maar kunt bedenken, interne en externe links, meta tags, headings... teveel om op te noemen. Niet alleen voor SEO is Web Developer handig, maar ook voor webdesign. Kortom, een echte must-have.
Web Developer werkt in Google Chrome, Firefox en Opera. Om deze tool te downloaden, ga naar http://chrispederick.com/work/web-developer/

Algemene SEO-tools

Rank checker: checkt posities in de zoekmachines

Rank checker is een Firefox-add-on die je kunt downloaden op http://tools.seobook.com/firefox/rank-checker. Deze tool toont je op eenvoudige wijze de positie die een website op bepaalde zoekwoorden heeft. Je kunt zelf de zoekmachine selecteren. Al met al een zeer bruikbare tool om snel wat posities te controleren.

SEO for Firefox: voor meer inzicht in de zoekresultaten

Voegt allerlei nuttige informatie aan de zoekresultaten van Google toe. Van iedere site zie je bijvoorbeeld: pagerank, leeftijd, aantal links en type links, Alexa ranking en nog veel meer. Downloaden via http://tools.seobook.com/firefox/seo-for-firefox.html.

SEO-browser.com: de toegankelijkheid van je website controleren

Of een website qua techniek en toegankelijkheid goed in elkaar zit, is natuurlijk moeilijk te beoordelen als je zelf weinig technische kennis hebt. Gelukkig zijn daar tools voor. Daarmee zie je niet alles, maar krijg je wel een goede indruk.

SEO-browser

Ga naar www.SEO-browser.com
1. Vul de URL in van de pagina die je wilt testen.
2. Klik op “Simple”.

Je ziet vervolgens hoe zoekmachines die pagina van jouw website zien. Let daarbij vooral op of alle teksten en linkjes correct worden weergegeven.

Fetchen als Google is een goede alternative methode om te testen hoe Google jouw website “ziet”. Fetchen als Google is een onderdeel van Google Search Console. In het artikel Google Webmasters Search Console: crawlen en sitefouten lees je hoe je dat doet.

No-follow linkjes detecteren met Seo for Firefox

Een andere handige functie van Seo for Firefox is dat linkjes met een attribuut rood worden weergegeven. Je gaat naar een willekeurige site, klikt op de no-follow button in je werkbalk en je ziet gelijk welke linkjes een no-follow attribuut hebben.

Http-status checker: checkt de serverstatuscode

Elke webpagina heeft een serverstatuscode. Bijvoorbeeld:
* 200  Succesvolle http-aanvraag.
* 301  Moved permanently, de oude URL wordt geredirect naar de nieuwe.
* 404  Not found, de pagina kan niet worden weergegeven.
Bij zoekmachine optimalisatie moet de statuscode die een pagina meegeeft correct zijn. Dit kun je controleren op  http://httpstatus.io

Broken links opsporen met Xenu's Link Sleuth

Je wilt natuurlijk geen broken links op je website. Via http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html kun je makkelijk testen of er op je website broken links zijn. En zo ja, waar deze broken links staan.

Mobielvriendelijke testtool: is je website wel mobielvriendelijk

Met deze tool van Google kun je controleren of je website mobielvriendelijk is. Om je website te testen, ga naar: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly

GTmetrix: de snelheid van je website testen

Met deze tool kun je gemakkelijk de snelheid van je website testen. Tevens krijg je concrete aanwijzingen hoe je de snelheid van je website kunt verbeteren. Om de snelheid van je website testen, ga naar: https://gtmetrix.com/
Pagespeed Insights van Google en Webpagetest.org zijn goede alternatieven.
Meer weten hoe je de resultaten van de tests moet interpreteren? Lees dan dit zeer verhelderende artikel: The SEO Professional's Guide to Waterfall Diagrams.

Panguin Tool: checkt Google’s algoritme updates

Een hele leuke tool om te bekijken wat de invloed is van Google’s algoritme updates (zoals Panda of Penguin) op de bezoekersaantallen van je website. De updates worden als het ware over je eigen Google Analytics gegevens heen geprojecteerd.
Om deze tool te gebruiken, ga naar: http://barracuda.digital/panguin-tool/

algoritme updates checker

 

Tools voor SEO linkbuilding

Welke websites linken naar je website en die van je concurrenten?
Linkbuilding, het verkrijgen van linkjes (backlinks) naar je site is essentieel om hoog te positioneren in Google. Met de volgende tools kunt je de linkjes naar je eigen site checken en tevens die van je concurrenten. Houd er rekening mee dat -met uitzondering van Google Webmasters- niet alle linkjes worden getoond, maar slechts een deel.

Google Search Console

De meest betrouwbare bron voor het checken van links is Google Webmasters Search Console. In Google Webmasters Search Console kun je echter alleen de linkjes naar je eigen site bekijken. Voor meer informatie, ga naar Google Webmasters backlinks checken.

Open Site Explorer van Moz

Zoals gezegd, zeker niet de volledige lijst van linkjes. Maar geeft wel uitgebreide informatie over autoriteit en waarde van de domeinen en webpagina's die linken naar een bepaalde site. Er is een gratis en een betaalde versie. Voor meer informatie, ga naar http://www.opensiteexplorer.org.

Majestic SEO

Ook Majestic SEO laat veel aanvullende informatie over de linkjes zien. Er is een gratis en betaalde versie. Voor meer informatie, ga naar https://www.majesticseo.com.
 

Tools voor keyword onderzoek

De juiste zoekwoorden (keywords) verwerken in je website is natuurlijk van groot belang. Hieronder vind je een uitstekende tool die je daarbij helpen.

Google Keyword Planner (zoekwoordplanner)

De Google Keyword Planner is de opvolger van Google's Adwords Keyword Tool. Hoewel het primair een hulpmiddel van Google is voor Adwords, is het ook een uitstekende tool om extra keywords te vinden. En dat niet alleen, het geeft ook een indruk van hoe sterk de concurrentie per keyword is. Tevens biedt het een schatting van het zoekvolume van het ieder zoekwoord. Om het uit te proberen, ga naar Google AdWords Keyword Planner en maak een account aan. Een campagne opzetten is niet nodig.

Keywordtool.io

Ook Keywordtool.io is een aanrader. Deze laatste tool komt soms met suggesties die de Keyword Planner van Google AdWords niet laat zien.

Google Trends: interesse zoektermen in de loop van de tijd

Met deze tool kun je zien hoe de interesse van zoektermen in de loop van de tijd zijn toe of afgenomen. Interessante aanvullende informatie voor je keywords onderzoek.
Om deze tool te gebruiken ga naar: https://www.google.nl/trends

Google trends

 

Waardeer dit blogbericht:
10
Hoe ziet de ideale landingspagina eruit?

Reacties 2

 
Gast - Gaston Meertens op donderdag 04 september 2014 02:01

Hi Maurice,

Die link naar http://tools.seobook.com/firefox/seo-for-firefox.html is volgens mij echt wel een hele boel spam en malware enz. bij elkaar, ik heb daar zo een gratis account aangemaakt, en er zou een mail gestuurd worden met inlogcredentials, geen mail, ik heb het geprobeerd met 2 van mijn email adressen, en in de spam map staan de mails ook niet. Verder vind ik vind die site wel erg "verdacht" uitzien met al die reclames erop.

Groetjes,

G.P.M. Meertens
Computer Shop Online

Hi Maurice, Die link naar http://tools.seobook.com/firefox/seo-for-firefox.html is volgens mij echt wel een hele boel spam en malware enz. bij elkaar, ik heb daar zo een gratis account aangemaakt, en er zou een mail gestuurd worden met inlogcredentials, geen mail, ik heb het geprobeerd met 2 van mijn email adressen, en in de spam map staan de mails ook niet. Verder vind ik vind die site wel erg "verdacht" uitzien met al die reclames erop. Groetjes, G.P.M. Meertens Computer Shop Online
Maurice Lehr op donderdag 04 september 2014 08:07

Hai,

Dank voor je reactie.
Ik kan je verzekeren dat seobook.com een website is die je volledig kunt vertrouwen. Kijk maar eens rond en dan zie je hoeveel aanbevelingen, shares et cetera deze website heeft. Bovendien een Pagerank van 6. Ikzelf maak al jarenlang gebruik van deze website en naar volle tevredenheid. Wel is de website erg Amerikaans, wat de indruk van spam kan wekken, maar dat is zeker niet het geval.
Vervelend dat het bij jou niet lukt. Geen idee waar dat nu precies misgaat. Wellicht kun je zelf rechtstreeks de website mailen om te vragen of ze je kunnen helpen.
Een heel goed alternatief zijn de SEO tools van MOZ.com.
Succes!

Vriendelijke groeten, Maurice Lehr

Hai, Dank voor je reactie. Ik kan je verzekeren dat seobook.com een website is die je volledig kunt vertrouwen. Kijk maar eens rond en dan zie je hoeveel aanbevelingen, shares et cetera deze website heeft. Bovendien een Pagerank van 6. Ikzelf maak al jarenlang gebruik van deze website en naar volle tevredenheid. Wel is de website erg Amerikaans, wat de indruk van spam kan wekken, maar dat is zeker niet het geval. Vervelend dat het bij jou niet lukt. Geen idee waar dat nu precies misgaat. Wellicht kun je zelf rechtstreeks de website mailen om te vragen of ze je kunnen helpen. Een heel goed alternatief zijn de SEO tools van MOZ.com. Succes! Vriendelijke groeten, Maurice Lehr
Already Registered? Login Here
Gast
woensdag 19 december 2018

Zoekmachinemarketing Bureau SiteSuccess.nl  | SEO & Internet Marketing

Maurice Lehr  |  Koperslagershoek 18  3981 SB Bunnik  |  T: (030) 260 08 10  |  E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring