SiteSuccess Blog
Google Search Console: uiterlijk van Site Search
In dit artikel gaan we kijken naar het onderdeel Uiterlijk van Site Search. Google Search Console geeft je hier waardevolle informatie om je website beter naar voren te laten komen tussen de zoekresultaten van je concurrenten. Je vindt dit onderdeel in het linker menu.
Het i-tje naast Uiterlijk van Site Search
Door te klikken op het i-tje naast Uiterlijk van Site Search, zie je een mooi overzicht van alle elementen van de zoekresultaten (SERP’s). Door te klikken op een element krijg je nog wat extra informatie. Al met al geeft je dit een goed inzicht hoe de zoekresultaten zijn opgebouwd en hoe je dat kunt beïnvloeden.
Gestructureerde gegevens
Hier zie je een overzicht van de gestructureerde gegevens die Google op je website heeft ontdekt, zowel die van het protocol Micro Data (schema.org) als die, die je eventueel gemaakt hebt met de Data Highlighter (zie volgende onderdeel). Gestructureerde gegevens zorgen ervoor dat Google de gegevens op je website beter begrijpt. Tevens kunnen gestructureerde gegevens ervoor zorgen dat je zoekresultaten verrijkt worden met extra gegevens, bijvoorbeeld recensies of evenementen. Dit zijn de zogenaamde Rich Snippets. Meer info: https://support.google.com/webmasters/answer/99170?hl=nl
Gegevens markeren
Hier vind je alle informatie over Data Highlighter. Met deze Data Highlighter kun je gestructureerde gegevens aan je webpagina’s toevoegen zonder dat je de code van je webpagina’s hoeft aan te passen.
Tabje Overzicht: hier zie je een overzicht van de gestructureerde gegevens die je gemaakt hebt met behulp van Data Highlighter. Tevens kun je hier nieuwe gestructureerde gegevens toevoegen of gegevens aanpassen.
Tabje Over: hier vind je informatie over hoe je gestructureerde gegevens kunt maken met behulp van de Data Highlighter. Een soort minihandleiding dus.
Hieronder zie je een voorbeeld wat je met de Data Highlighter kunt doen. Wat je in het linker scherm highlight en van een tag voorziet, wordt rechts vertaald in de bijbehorende Markup.
HTML-verbeteringen
Hier vind je informatie en suggesties over je title tags en metadescriptions. Deze dienen voor iedere pagina uniek te zijn. Je wilt immers zowel je bezoekers als Google optimaal informeren waar de pagina over gaat en title tags en metadescriptions spelen daarbij een belangrijke rol.
Zijn niet alle title tags en metadescriptions uniek, dan zie je dat hier in het overzicht. Door te klikken op “Dubbele meta tags” of “Dubbele title tags” zie je om welke pagina’s het gaat.
Dubbele meta tags of title tags kunnen je ook op het spoor brengen van duplicate content. Als je voor iedere pagina een unieke title tag en een unieke metadescription hebt ingevoerd, en je ziet nog steeds dubbele vermeldingen in Google webmasters, dan is de kans groot dat het hier om duplicate content gaat. Dit zijn pagina’s met geheel identieke informatie, die via verschillende URL’s te benaderen zijn. Bijvoorbeeld een gewone pagina en een printversie. Duplicate content heeft een negatieve invloed op je rankings, dus zaak om dit zo snel mogelijk op te lossen. Bijvoorbeeld door canonical tags of door bepaalde pagina’s uit te sluiten via robots.txt.
Overigens geeft Google bij het onderdeel HTML-verbeteringen ook aan indien title tags of metadescriptions te lang of te kort zijn. Een title tag mag maximaal 57 karakters bevatten en een metadescription maximaal 160 karakters.
Sitelinks
Sitelinks zijn automatisch gegenereerde links die kunnen worden weergegeven onder de zoekresultaten van je website.
Als je niet wilt dat een pagina wordt weergegeven als sitelink, kun je deze hier verwijderen. Typ de URL in van de pagina die de sitelink genereert, typ vervolgens de URL in van de sitelink die je wilt verwijderen en klik dan op degraderen. Het kan overigens een tijd duren voordat de sitelink ook daadwerkelijk door Google is verwijderd.
Je kunt overigens alleen sitelinks verwijderen. Het is niet mogelijk om pagina’s als sitelinks toe te voegen.
Conclusie en vervolg
Nu we gezien hebben hoe je je website beter naar voren kunt laten komen tussen alle andere zoekresultaten, is het tijd om naar het volgende onderdeel te gaan: Zoekverkeer. Wat zijn je belangrijkste keywords? Welke pagina’s binnen je website genereren de meeste traffic? En hoe zit het met de linkjes naar je website en binnen je website? Je leest het in dit artikel: Google Search Console: Zoekverkeer.
Voor een overzicht van alle artikelen van deze handleiding, ga naar
Google Search Console: inhoudsopgave.