SiteSuccess Blog
Google Search Console: zoekanalyse
In dit artikel gaan we kijken naar het onderdeel Zoekanalyse (onderdeel van Zoekverkeer). Wat zijn voor jouw website belangrijke keywords? Welke pagina’s genereren de meeste bezoekers vanuit de natuurlijke resultaten van Google?
Zoekanalyse is de opvolger van Zoekopdrachten
Begin mei 2015 heeft Google de opvolger van het onderdeel “Zoekopdrachten” geïntroduceerd: Zoekanalyse (Search Analytics). Het Zoekanalyse rapport biedt meer en preciezere gegevens over het zoekgedrag van je bezoekers dan het oude rapport.
Zoekanalyse
Onderdeel Zoekopdrachten
Hier zie je een overzicht van de belangrijkste zoekopdrachten. Het geeft je een goede indruk van welke keywords voor veel traffic naar je website zorgen. Tevens zie je het aantal impressies en het aantal kliks dat die keywords genereerden. Verder wordt de click trough rate (CTR) van de verschillende keywords getoond, evenals de gemiddelde positie in de zoekresultaten.

Onderstaande opsommingsgetallen corresponderen met de cijfers in bovenstaande afbeelding.
- Hier kun je aanvinken welke onderdelen je wilt bekijken: klikken, vertoningen, CTR en positie. In de meeste gevallen is het aan te raden om ze in samenhang met elkaar te bekijken. Dat geeft het meeste inzicht.
- Hier zie je dat het onderdeel “Zoekopdrachten” is geselecteerd.
- Hier zie je een totaaloverzicht van de hele website.
- Hier zie je in een grafiek het aantal kliks, vertoningen, gemiddelde CTR en gemiddelde positie per dag. Door met je muis over de grafiek te gaan krijg je gedetailleerde informatie.
- Hier zie je de tabel met de belangrijkste zoekopdrachten van de door jou geselecteerde periode (zie onderdeel “Datums”).
- Door op deze pijltjes te klikken krijg je nog meer gedetailleerde informatie over de desbetreffende zoekopdracht.
Filteren en vergelijken
Een handige functionaliteit is het filteren en vergelijken van de zoekopdrachten.
Je kunt filteren en vergelijken op de volgende manieren:
- Op zoekopdrachten: bijvoorbeeld op zoekopdrachten met het woord “Google”.
- Op pagina’s binnen je website (onder andere aan de hand van URL’s).
- Op landen.
- Op apparaten (desktop, tablet, mobiel).
- Op zoektype (web, afbeeldingen, video).
Je kunt deze filters afzonderlijk of tegelijkertijd toepassen.
Filteren doe je door te klikken op de lichtgrijze tekst “Geen filter” onder bijvoorbeeld het onderdeel “Pagina’s”. Houd er rekening mee, dat als je gaat filteren, de statistieken verschillend kunnen worden opgebouwd. Voor meer informatie ga naar Google support.
Onderdeel Pagina’s
Je kunt dezelfde gegevens ook bekijken per pagina in plaats van per keyword. Je ziet dan de pagina’s die voor de meeste bezoekers zorgen.
- Om de statistieken per pagina te bekijken, selecteer het onderdeel “Pagina’s”.
- Hier zie je een overzicht van de pagina’s die voor de meeste bezoekers zorgen.
Onderdeel Landen, Apparaten, Zoektype
Je kunt ook de zoekopdrachten bekijken per land of per apparaat of per zoektype. Dit doe je door het desbetreffende onderdeel te selecteren.
Onderdeel Datums
- Door “Datums” te selecteren kun je de zoekopdrachten per dag bekijken. NB Voor het filteren op datum (zie hieronder stap 2, 3 en 4) hoef je niet eerst “Datums” te selecteren.
- Standaard staat de datum geselecteerd op de laatste 28 dagen. Houd er rekening mee dat Google Search Console altijd een paar dagen achterloopt. Klik op de datum om de periode aan te passen.
- Vervolgens heb je de mogelijkheid om een periode in te stellen of perioden te vergelijken.
- Je hebt de keuze uit 7 dagen, 28 dagen of aangepaste periode.
Goed om te weten
Hoewel de cijfers van de zoekanalyse zeer waardevol zijn, zijn ze niet 100% betrouwbaar en accuraat. Google Search Console laat lang niet alle zoekopdrachten zien. Afhankelijk van de grootte van de website ligt dat ergens tussen de 40% en 90% (kleine websites).
Om te achterhalen hoeveel bezoekers je via Google hebt ontvangen, kun je het beste Google Analytics gebruiken. Echter, Google Analytics geeft niet of nauwelijks informatie over welke zoekopdrachten geleid hebben tot een bezoek. Juist dat laatste maakt Google Search Console Zoekanalyse zo waardevol.
Conclusie en vervolg
Het onderdeel Google Search Console: Zoekverkeer geeft belangrijke informatie om beter gevonden te worden op keywords die voor jou belangrijk zijn.
Voor een overzicht van alle artikelen van deze handleiding, ga naar
Google Search Console: inhoudsopgave.