LOGO SiteSuccess Blue mobiel

header kunst van SEO

SiteSuccess Blog

Artikelen, handleidingen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SEO, Internet Marketing en Joomla.

Google Search Console: dashboard, instellingen, site berichten

In dit artikel gaan we kijken welke instellingen Google Search Console kent en hoe je die optimaal kunt gebruiken voor de vindbaarheid van je website. Daarnaast komen het dashboard en de siteberichten  ook nog even kort aan bod.

 

Dashboard

Het dashboard geeft je een overzicht van de belangrijkste onderdelen van Google webmasters. Gebruik het om snel de status van je website te checken. Tevens zie je hier de nieuwste siteberichten.
dashboard

Instellingen

Voordat we naar de verschillende onderdelen uit het linker menu gaan, eerst wat meer over de instellingen. Je kunt de instellingen bekijken door vanaf je dashboard te klikken op het tandwieltje rechts bovenaan.
Google Webmaster - Instellingen

Voorkeur voor Webmasters hulpprogramma’s

Hier kun je aangeven welke berichten je wilt ontvangen, hoe vaak en op welk e-mailadres.

 

Site-instellingen

Geografische doelregio: is in principe alleen van toepassing voor gTLD (bijvoorbeeld .com) en niet voor ccTLD (bijvoorbeeld .nl).

Voorkeursdomein: hier kun je aangeven of je website in de zoekresultaten naar voren moet komen met www of juist zonder www. Dit kun je overigens ook in het .htaccess bestand van je website ingeven middels een 301-redirect. Hiermee voorkom je dat Google je website ziet als 2 identieke websites naast elkaar. Met uiteraard als grote nadeel veel duplicate content.

Crawlsnelheid: in principe laat je Google de snelheid altijd zelf bepalen.
Google Webmaster - Crawlsnelheid

Adreswijziging

Als je ooit besluit om je website te migreren naar een nieuw domein, kun je dat hier aan Google laten weten. Wel eerst de inhoud van de oude website redirecten naar de nieuwe website/domein middels een 301-redirect.

 

Google Analytics-property

Hier heb je de mogelijkheid om je Google Webmaster Hulpprogramma’s te koppelen aan een Google Analytics account. Daarmee kun je sommige gegevens van Google Search Console rechtstreeks bekijken in je Google Analytics account. Dit is zeker interessant voor het onderdeel Zoekopdrachten. Sinds najaar 2013 worden de zoekwoorden niet of nauwelijks meer getoond in Google Analytics en andere webstatistiek programma’s, beter bekend als het “not provided” probleem. Door Google Search Console te koppelen aan je Google Analytics account kun je die zoekwoorden nu wel zien.
koppelen aan Google Analytics

Gebruikers en site-eigenaren

Hier zie je de lijst van gebruikers die toegang hebben tot Google Search Console. Ook kun je hier gebruikers toevoegen of verwijderen.

Google onderscheidt 3 typen gebruikers:
Site-eigenaar: volledige toegang tot alle onderdelen.
Gebruikers met volledige toegang: hebben toegang tot vrijwel alle onderdelen, maar kunnen bijvoorbeeld geen gebruikers toevoegen of verwijderen of een domein verhuizen.
Gebruikers met beperkte toegang: kunnen de meeste gegevens bekijken, maar slechts een beperkt aantal acties uitvoeren.
Voor een volledig overzicht van alle machtigingen per type gebruiker ga naar https://support.google.com/webmasters/answer/2451999?hl=nl

 

Verificatiedetails

Hier kun je de al dan niet geslaagde verificatiepogingen bekijken.

 

Siteberichten

Hier zie je alle berichten van Google. Dit is ook zo ongeveer de enige plek waar Google rechtstreeks communiceert met website-eigenaren. Berichten worden soms in de vorm van waarschuwingen gestuurd (bijvoorbeeld malware aangetroffen op je website) of neutrale berichten (bijvoorbeeld dat je website is gemigreerd) of zelfs aanmoedigingen (bijvoorbeeld bij een hele grote toename van het aantal bezoekers).En mocht je website ooit een penalty van Google krijgen, dan wordt dat hier gemeld.
Google Webmaster - Siteberichten

Conclusie en vervolg

Staan alle instellingen goed? Dan is het tijd om Google webmasters verder te ontdekken en met deze gegevens je website te analyseren en te optimaliseren. Allereerst gaan we kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je website zo goed mogelijk naar voren komt tussen alle andere zoekresultaten. Daarover gaat het volgende artikel: Google Search Console: Uiterlijk van Site Search.

 

 

Voor een overzicht van alle artikelen van deze handleiding, ga naar
Google Search Console: inhoudsopgave.

 

Waardeer dit blogbericht:
6
Handleiding Google Search Console
Google Search Console: account aanmaken, website t...

Reacties 6

 
Gast - simone beekmans op vrijdag 10 oktober 2014 07:29

ik wil de google afbeeldingen die ernog op staan verwijderen, alles! hoe doe ik dat?

ik wil de google afbeeldingen die ernog op staan verwijderen, alles! hoe doe ik dat?
Maurice Lehr op vrijdag 10 oktober 2014 14:03

Dag Simone,

Welke Google afbeeldingen bedoel je? Of bedoel je afbeeldingen van je website die in de zoekresultaten naar voren komen? Wil je die op een of andere manier verwijderen?

Vriendelijke groeten, Maurice

Dag Simone, Welke Google afbeeldingen bedoel je? Of bedoel je afbeeldingen van je website die in de zoekresultaten naar voren komen? Wil je die op een of andere manier verwijderen? Vriendelijke groeten, Maurice
Gast - simone beekmans op donderdag 16 oktober 2014 07:57

Precies, als je naar google afbeeldingen gaat staan er veel van mij op die ik er graag af wil maar hoe doe ik dat dan?

Precies, als je naar google afbeeldingen gaat staan er veel van mij op die ik er graag af wil maar hoe doe ik dat dan?
Maurice Lehr op donderdag 16 oktober 2014 14:51

Ik ga er gemakshalve vanuit dat deze afbeeldingen op je eigen website staan. Staan ze op een website die jij niet beheert, dan wordt het vrijwel onmogelijk om deze afbeeldingen te verwijderen. Je gaat als volgt te werk.
1. De pagina’s op je website met deze afbeeldingen verwijderen en/of redirecten naar een andere pagina. Wil je dat deze pagina’s toch gewoon op je website blijven staan, dan moet je de zogenaamde noindex tag toevoegen. Hiermee zeg je tegen Google: “Indexeer deze pagina niet”.
2. Vervolgens moet je via Google webmasters de bewuste pagina’s verwijderen. Hoe je dat doet heb ik beschreven in dit artikel: http://www.sitesuccess.nl/Blog/google-webmaster-tools-google-index
Succes!

Ik ga er gemakshalve vanuit dat deze afbeeldingen op je eigen website staan. Staan ze op een website die jij niet beheert, dan wordt het vrijwel onmogelijk om deze afbeeldingen te verwijderen. Je gaat als volgt te werk. 1. De pagina’s op je website met deze afbeeldingen verwijderen en/of redirecten naar een andere pagina. Wil je dat deze pagina’s toch gewoon op je website blijven staan, dan moet je de zogenaamde noindex tag toevoegen. Hiermee zeg je tegen Google: “Indexeer deze pagina niet”. 2. Vervolgens moet je via Google webmasters de bewuste pagina’s verwijderen. Hoe je dat doet heb ik beschreven in dit artikel: http://www.sitesuccess.nl/Blog/google-webmaster-tools-google-index Succes!
Gast - HBakema op donderdag 27 november 2014 00:49

Hoe krijg ik mijn berichten van google af

Hoe krijg ik mijn berichten van google af
Maurice Lehr op donderdag 27 november 2014 08:52

Je bedoelt de berichten binnen Google webmasters? Die kun je gewoon selecteren en vervolgens klikken op verwijderen.

Je bedoelt de berichten binnen Google webmasters? Die kun je gewoon selecteren en vervolgens klikken op verwijderen.
Already Registered? Login Here
Gast
woensdag 19 december 2018

Zoekmachinemarketing Bureau SiteSuccess.nl  | SEO & Internet Marketing

Maurice Lehr  |  Koperslagershoek 18  3981 SB Bunnik  |  T: (030) 260 08 10  |  E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring