LOGO SiteSuccess Blue mobiel

header kunst van SEO

SiteSuccess Blog

Artikelen, handleidingen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SEO, Internet Marketing en Joomla.

Google Search Console: Google index

Hoeveel pagina’s van je website heeft Google geïndexeerd? Worden de juiste pagina’s geblokkeerd door het robots.txt bestand? En hoe kun je eventueel URL’s verwijderen uit de index van Google? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

 

Indexeringsstatus

Hier zie je een overzicht van het aantal geïndexeerde pagina’s. Belangrijk daarbij is te letten op de trends. Is bijvoorbeeld het aantal geïndexeerde pagina’s plotseling sterk gedaald? Zo ja, is daar een logische verklaring voor?

Door te klikken op de button “Geavanceerd” krijg je nog wat extra informatie te zien: het aantal pagina’s wat ooit gecrawld is, het aantal pagina’s wat geblokkeerd wordt door robots.txt en het aantal verwijderde pagina’s.
indexstatus

Contentzoekwoorden

Hier zie je de meest gebruikte keywords zoals ze door de Googlecrawler zijn gevonden op je website.

Google Webmaster - Contentzoekwoorden

Door op een zoekwoord te klikken krijg je nog wat meer informatie: hoe vaak is het zoekwoord gevonden op je website en op welke pagina’s is het zoekwoord gevonden. Overigens kunnen hier ook pagina’s tussen staan, die inmiddels al verwijderd zijn.

Google Webmaster - Contentzoekwoorden2

Je kunt dit overzicht ook gebruiken om te kijken of er geen woorden tussen staan die je eigenlijk niet zou verwachten en er ook niet thuishoren. Is dat wel het geval, dan is dat meestal een indicatie dat de website gehackt is.

 

URL’s verwijderen

Als het een keer nodig is om een pagina te verwijderen uit de Google index, kun je dat hier doen.

Allereerst dien je deze pagina te verwijderen uit je website of middels een 301 te redirecten naar een andere pagina, zodat de pagina niet opnieuw gecrawld en geïndexeerd kan worden.

Vervolgens kun je middels de tool “URL’s verwijderen” de pagina verwijderen uit de index en de cache van Google. Vul de URL van de pagina in, klik op doorgaan en kies vervolgens of je wilt dat de pagina wordt verwijderd uit de zoekresultaten en/of uit de cachegeheugen. Normaal gesproken wordt de pagina dan binnen enkele uren verwijderd.

Google Webmaster - URLs verwijderen

Conclusie en vervolg

Met de Google Index krijg je een hele goede indruk hoe Google jouw website heeft geïndexeerd. Tijdens het crawlen en indexeren kan Google echter ook allerlei sitefouten ontdekken. Welke fouten ontdekt Google op jouw website? Hoe vaak crawlt Google jouw pagina’s? En hoe kun je Google daarbij een handje helpen? Daarover gaat het volgende artikel: Google Search Console: crawlen en sitefouten

 

 

Voor een overzicht van alle artikelen van deze handleiding, ga naar
Google Search Console: inhoudsopgave.

 

Waardeer dit blogbericht:
4
Handleiding Google Search Console
Google Search Console: account aanmaken, website t...

Reacties 7

 
Gast - Bas op maandag 26 mei 2014 08:27

Beste Maurice,

Bij het onderdeel 'Contentzoekwoorden' zie ik veel verschillende zoekwoorden staan. Echter staat er geen één zoekwoord in die ik via de SEO Yoast plugin heb toegevoegd (enkele maanden geleden), enig idee hoe dit kan?
Ik hoor uw reactie tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Bas

Beste Maurice, Bij het onderdeel 'Contentzoekwoorden' zie ik veel verschillende zoekwoorden staan. Echter staat er geen één zoekwoord in die ik via de SEO Yoast plugin heb toegevoegd (enkele maanden geleden), enig idee hoe dit kan? Ik hoor uw reactie tegemoet. Met vriendelijke groet, Bas
Maurice Lehr op maandag 26 mei 2014 10:00

Hai Bas,

De contentzoekwoorden in Google webmasters zijn de woorden die Google het vaakst gevonden heeft op jouw website.
Via de plug-in van Yoast heb je de mogelijkheid om belangrijke zoekwoorden te verwerken in bijvoorbeeld de title tag of de metadescription. Dit is echter (heel) wat anders, dan wat Google doet met de contentzoekwoorden.
Zoekwoorden invoeren via de plug-in van Yoast is een goede stap. De volgende stap zou kunnen zijn om deze zoekwoorden vaker in je tekst te laten terugkomen. Niet overdrijven, houd het natuurlijk en leesbaar. En na een paar weken weer eens testen.
Overigens moet je aan het onderdeel contentzoekwoorden niet te veel waarde hechten. Het is primair bedoeld om te kijken of er geen gekke woorden tussen zitten. Dit kan namelijk een indicatie van spam zijn omdat je website dan gehackt is.
Succes!

Vriendelijke groeten, Maurice

Hai Bas, De contentzoekwoorden in Google webmasters zijn de woorden die Google het vaakst gevonden heeft op jouw website. Via de plug-in van Yoast heb je de mogelijkheid om belangrijke zoekwoorden te verwerken in bijvoorbeeld de title tag of de metadescription. Dit is echter (heel) wat anders, dan wat Google doet met de contentzoekwoorden. Zoekwoorden invoeren via de plug-in van Yoast is een goede stap. De volgende stap zou kunnen zijn om deze zoekwoorden vaker in je tekst te laten terugkomen. Niet overdrijven, houd het natuurlijk en leesbaar. En na een paar weken weer eens testen. Overigens moet je aan het onderdeel contentzoekwoorden niet te veel waarde hechten. Het is primair bedoeld om te kijken of er geen gekke woorden tussen zitten. Dit kan namelijk een indicatie van spam zijn omdat je website dan gehackt is. Succes! Vriendelijke groeten, Maurice
Gast - Pieter Kei op dinsdag 24 februari 2015 12:53

Vraag: Als ik zoek in Google naar mijn eigen website site:eigenwebsite.nl dan vind ik alle paginas en links. Maar als ik kijk in Webmastertools dan is er niets geindexeerd in Google. Wat is het verschil tussen een link die wel is te vinden in de zoekmachine, maar bij de Webmastertool staat index op NUL.

Dank je!

Vraag: Als ik zoek in Google naar mijn eigen website site:eigenwebsite.nl dan vind ik alle paginas en links. Maar als ik kijk in Webmastertools dan is er niets geindexeerd in Google. Wat is het verschil tussen een link die wel is te vinden in de zoekmachine, maar bij de Webmastertool staat index op NUL. Dank je!
Maurice Lehr op dinsdag 24 februari 2015 13:58

Dag Pieter,

Dat is heel vreemd, normaliter moet dit min of meer overeenkomen. Heb je pas onlangs een account aangemaakt voor Google webmasters? Dat zou het kunnen verklaren. Zo nee, dan is het hoogst waarschijnlijk een tijdelijke bug. Dat gebeurt wel vaker in Google webmasters. Kijk in dat geval over een tijdje nog eens.
Je hoeft je echter geen zorgen te maken. Als je via de site-operator al je pagina's kunt vinden heeft Google jouw website goed geïndexeerd.

Kun je met dit antwoord uit de voeten?

Vriendelijke groeten, Maurice

Dag Pieter, Dat is heel vreemd, normaliter moet dit min of meer overeenkomen. Heb je pas onlangs een account aangemaakt voor Google webmasters? Dat zou het kunnen verklaren. Zo nee, dan is het hoogst waarschijnlijk een tijdelijke bug. Dat gebeurt wel vaker in Google webmasters. Kijk in dat geval over een tijdje nog eens. Je hoeft je echter geen zorgen te maken. Als je via de site-operator al je pagina's kunt vinden heeft Google jouw website goed geïndexeerd. Kun je met dit antwoord uit de voeten? Vriendelijke groeten, Maurice
Gast - Nico van de Kamp op vrijdag 19 juni 2015 10:53

Ik kan er mee uit de voeten. Maar ik heb het liever 'schoon'. Te meer omdat ik niet weet of dit invloed heeft op de uiteindelijke ranking.

Maar ik hou het in de gaten.

Nico

Ik kan er mee uit de voeten. Maar ik heb het liever 'schoon'. Te meer omdat ik niet weet of dit invloed heeft op de uiteindelijke ranking. Maar ik hou het in de gaten. Nico
Gast - Nico van de Kamp op vrijdag 19 juni 2015 10:37

Hallo Maurice,

Je merkt ik heb de smaak te pakken.
Ik had bij de speedtest al wel gezien dat bepaalde css bestanden geblokkeerd waren, niet begrijpende waar dit nu vandaan kwam. Ik dacht eerst aan jch-optimizer plugin misschien, maar...

Nu begrijp ik, dit komt uit de robots.txt, althans dat denk ik.
Bij google index is het menu item "geblokkeerde bronnen" en daar ontdek dat bv. voor bepaalde pagina's de .css bestanden zijn geblokkeerd.
Dit komt omdat ik de gehele module directory disallow, google hoeft hiervan niets te indexeren. Echer in een subdirectory van deze directory staan bepaalde css files!
(Dit ontdek ik zojuist met de robots.txt tester)

Ik weet niet hoe zwaar dit weegt voor google.
Is het verstandig om deze specifieke files (een 8 tal) weer te allowen in rotots.txt?

Gr.,

Nico

Hallo Maurice, Je merkt ik heb de smaak te pakken. Ik had bij de speedtest al wel gezien dat bepaalde css bestanden geblokkeerd waren, niet begrijpende waar dit nu vandaan kwam. Ik dacht eerst aan jch-optimizer plugin misschien, maar... Nu begrijp ik, dit komt uit de robots.txt, althans dat denk ik. Bij google index is het menu item "geblokkeerde bronnen" en daar ontdek dat bv. voor bepaalde pagina's de .css bestanden zijn geblokkeerd. Dit komt omdat ik de gehele module directory disallow, google hoeft hiervan niets te indexeren. Echer in een subdirectory van deze directory staan bepaalde css files! (Dit ontdek ik zojuist met de robots.txt tester) Ik weet niet hoe zwaar dit weegt voor google. Is het verstandig om deze specifieke files (een 8 tal) weer te allowen in rotots.txt? Gr., Nico
Maurice Lehr op vrijdag 19 juni 2015 12:31

Dag Nico,

Je bent inderdaad goed bezig :-)

Ja, verstandig om Google toegang te geven tot deze files. Ook in verband met je mobiele vindbaarheid.

Vriendelijke groet,
Maurice

Dag Nico, Je bent inderdaad goed bezig :-) Ja, verstandig om Google toegang te geven tot deze files. Ook in verband met je mobiele vindbaarheid. Vriendelijke groet, Maurice
Already Registered? Login Here
Gast
dinsdag 18 december 2018

Zoekmachinemarketing Bureau SiteSuccess.nl  | SEO & Internet Marketing

Maurice Lehr  |  Koperslagershoek 18  3981 SB Bunnik  |  T: (030) 260 08 10  |  E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring