LOGO SiteSuccess Blue mobiel

header kunst van SEO

SiteSuccess Blog

Google Search Console: Google index

Hoeveel pagina’s van je website heeft Google geïndexeerd? Worden de juiste pagina’s geblokkeerd door het robots.txt bestand? En hoe kun je eventueel URL’s verwijderen uit de index van Google? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

 

Indexeringsstatus

Hier zie je een overzicht van het aantal geïndexeerde pagina’s. Belangrijk daarbij is te letten op de trends. Is bijvoorbeeld het aantal geïndexeerde pagina’s plotseling sterk gedaald? Zo ja, is daar een logische verklaring voor?

Door te klikken op de button “Geavanceerd” krijg je nog wat extra informatie te zien: het aantal pagina’s wat ooit gecrawld is, het aantal pagina’s wat geblokkeerd wordt door robots.txt en het aantal verwijderde pagina’s.
indexstatus

Contentzoekwoorden

Hier zie je de meest gebruikte keywords zoals ze door de Googlecrawler zijn gevonden op je website.

Google Webmaster - Contentzoekwoorden

Door op een zoekwoord te klikken krijg je nog wat meer informatie: hoe vaak is het zoekwoord gevonden op je website en op welke pagina’s is het zoekwoord gevonden. Overigens kunnen hier ook pagina’s tussen staan, die inmiddels al verwijderd zijn.

Google Webmaster - Contentzoekwoorden2

Je kunt dit overzicht ook gebruiken om te kijken of er geen woorden tussen staan die je eigenlijk niet zou verwachten en er ook niet thuishoren. Is dat wel het geval, dan is dat meestal een indicatie dat de website gehackt is.

 

URL’s verwijderen

Als het een keer nodig is om een pagina te verwijderen uit de Google index, kun je dat hier doen.

Allereerst dien je deze pagina te verwijderen uit je website of middels een 301 te redirecten naar een andere pagina, zodat de pagina niet opnieuw gecrawld en geïndexeerd kan worden.

Vervolgens kun je middels de tool “URL’s verwijderen” de pagina verwijderen uit de index en de cache van Google. Vul de URL van de pagina in, klik op doorgaan en kies vervolgens of je wilt dat de pagina wordt verwijderd uit de zoekresultaten en/of uit de cachegeheugen. Normaal gesproken wordt de pagina dan binnen enkele uren verwijderd.

Google Webmaster - URLs verwijderen

Conclusie en vervolg

Met de Google Index krijg je een hele goede indruk hoe Google jouw website heeft geïndexeerd. Tijdens het crawlen en indexeren kan Google echter ook allerlei sitefouten ontdekken. Welke fouten ontdekt Google op jouw website? Hoe vaak crawlt Google jouw pagina’s? En hoe kun je Google daarbij een handje helpen? Daarover gaat het volgende artikel: Google Search Console: crawlen en sitefouten

 

 

Voor een overzicht van alle artikelen van deze handleiding, ga naar
Google Search Console: inhoudsopgave.

 

4
Google Search Console: account aanmaken, website t...
Handleiding Google Search Console

Zoekmachinemarketing Bureau SiteSuccess.nl  | SEO & Internet Marketing

Maurice Lehr  |  Koperslagershoek 18  3981 SB Bunnik  |  T: 06 53160291  |  E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring