SiteSuccess Blog
Je website optimaliseren met Onpage SEO
Handleiding Onpage optimalisatie voor Google
Om goed gevonden te worden, moet je je website optimaliseren. Maar hoe doe je dat? Wat is het belangrijkste? En wat kun je eventueel zelf doen? Het antwoord op deze vragen vind je hier. In deze handleiding laat ik je zien hoe je met behulp van onpage SEO de vindbaarheid van je website sterk kunt verbeteren. Op een heldere en toegankelijke manier. Middels praktische en concrete aanwijzingen.
Deze handleiding is op de 1e plaats bedoeld voor webmasters die al wel enige basiskennis hebben van SEO. Heb je nog geen enkele ervaring met zoekmachine optimalisatie? Lees dan eerst Hoog ranken in Google. Daar leg ik je de basisbeginselen van SEO stap voor stap uit.
Inhoudsopgave
- Wat is onpage SEO?
- Wat is het verschil tussen onpage SEO en off page SEO?
- Rankings factoren werken nooit alleen.
- Overzicht belangrijkste onpage SEO factoren.
- Toelichting bij de onpage SEO factoren.
- De onpage SEO factoren.
- Keywords onderzoek
- Gebruikerservaring
- Structuur
- Sitemap
- Toegankelijkheid en crawlability
- Gebruiksvriendelijke URL’s
- Title tags
- Metadescriptions
- Segmentatie binnen een pagina
- Headings (titel en subkoppen)
- Content: de teksten
- Content: de afbeeldingen
- Interne links
- Kruimelpad
- Uitgaande links
- Snelheid van de website
- Responsive design
- Social media share buttons
- Gestructureerde gegevens en Rich snippets
- Kwaliteitsrichtlijnen van Google
- Praktisch stappenplan voor onpage optimalisatie
- Screaming Frog: fantastisch hulpmiddel
- Aanvullende tips en verder lezen
Wat is onpage SEO?
Onpage SEO is het optimaliseren van die SEO factoren waar je direct controle over hebt. Dit betreft in het algemeen de SEO onderdelen van je website zelf, bijvoorbeeld de teksten, URL’s of de headings. Een aantal factoren hebben direct betrekking op onderdelen van de pagina’s zelf, bijvoorbeeld de teksten. Andere onpage factoren kun je in de backend regelen, bijvoorbeeld de snelheid van je website.
Met onpage SEO kun je de vindbaarheid van je website sterk vergroten. In dit artikel laat ik je zien hoe je dat het beste doet. Daarbij laat ik je tevens zien wat de belangrijkste onpage factoren zijn en welke onderdelen je relatief gemakkelijk zelf kunt doen, ook als je nog weinig ervaring met SEO hebt.
Maar laten we eerst eens kijken naar het verschil tussen onpage SEO en off page SEO.
Wat is het verschil tussen onpage SEO en off page SEO?
SEO kun je onderverdelen in onpage SEO en off page SEO. Bij onpage SEO betreft het dus SEO factoren die onder je directe invloedssfeer vallen. Bij off page SEO gaat het juist om onderdelen waar je geen directe invloed op hebt. Hoogstens een indirecte invloed. Bij off page SEO moet je vooral denken aan links naar je website en de autoriteit en het vertrouwen die je website heeft. Daarnaast spelen social media een rol. Ook de persoonlijke omstandigheden van de zoeker zoals locatie en zoekgeschiedenis zijn een onderdeel van de off page SEO. Kortom, zaken waar je maar heel beperkt grip op hebt.
Als je je onpage optimalisatie goed voor elkaar hebt, zal dat indirect ook een positieve invloed hebben op je off page SEO. Voorbeeld: stel, je schrijft een geweldig artikel over kaketoes in Australië. Dit artikel deel je via de social media. Omdat het zo’n geweldig artikel is, zullen andere vogelliefhebbers jouw artikel ook delen. En, een stapje verder, andere websites zullen naar jouw artikel linken. Zo helpt onpage SEO je off page SEO en daarmee de totale vindbaarheid van je website.
Rankingsfactoren werken nooit alleen
Het is goed om je te realiseren dat rankingsfactoren nooit alleen werken, maar altijd in combinatie met elkaar. Een geweldige title tag helpt je niet als de content op die pagina belabberd is. Mooie headings helpen je niet als de zoekmachines die pagina niet kunnen crawlen en indexeren. De beste resultaten bereik je om aandacht te besteden aan alle factoren, zowel onpage als off page factoren. Hoe meer onderdelen je optimaliseert, des te groter is de kans dat je hoog in de zoekmachines komt.
Overzicht belangrijkste onpage SEO factoren
Hierboven zie je een overzicht van de belangrijkste 20 onpage SEO factoren. Deze onpage SEO factoren komen in de loop van dit artikel allemaal aan bod.
Waarom deze onpage SEO factoren?
De SEO factoren en hun wegingsfactor zoals ik ze hier presenteer, zijn gebaseerd op de twee meest toonaangevende onderzoeken binnen de SEO-wereld: het grote tweejaarlijkse onderzoek van MOZ en het onderzoek van Searchmetrics . Tevens zijn de SEO factoren gebaseerd op discussies binnen de SEO community (bijvoorbeeld de Google+ SEO Nederland community), betrouwbare SEO bronnen (bijvoorbeeld MOZ, SEOguru, Search Engine Land en Google zelf) en mijn eigen ervaring en kennis. Daarmee geven ze een zeer realistisch beeld van de belangrijkste onpage SEO factoren anno 2015.
Toelichting bij de onpage SEO factoren
Iedere onpage SEO factor is als volgt opgebouwd:
Uitleg over wat het onderdeel inhoudt.
Belang. Het onderdeel “belang” geeft aan hoeveel impact deze onpage SEO factor heeft op de vindbaarheid van je website. Het is goed om te weten dat wegensfactoren nooit absoluut zijn en per type website en branche kunnen verschillen.
Complexiteit. De complexiteit bestaat uit 2 componenten, complexiteit qua SEO(-kennis) en technische complexiteit. Dit laatste heeft vooral te maken met kennis rondom het bouwen van een website. De mate van complexiteit is uiteraard sterk afhankelijk van kennis en ervaring. Ik neem hier als uitgangspunt dat je wel enige basiskennis zoekmachine optimalisatie hebt en slechts een zeer beperkte technische kennis hebt. Heb je inderdaad weinig technische kennis, dan zul je bij sommige onderdelen je webbouwer moeten inschakelen.
Hoe optimaliseren? Dit is het belangrijkste gedeelte. Hier leg ik je uit hoe je dit onpage SEO onderdeel het beste kunt optimaliseren. Praktische en concrete aanwijzingen met waar nodig een toelichting.
De onpage SEO factoren
Keywordsonderzoek
Bij een keywordsonderzoek ga je onderzoeken wat voor jou de belangrijkste zoektermen zijn. Welke zoektermen zullen je de meeste bezoekers en klanten opleveren? Keywordsonderzoek is eigenlijk geen echte rankingsfactor, maar een goed inzicht in de belangrijkste keywords (zoektermen) is wel een voorwaarde om je website effectief te kunnen optimaliseren.
Belang: zeer belangrijk.
Complexiteit: variërend van redelijk eenvoudig tot vrij complex. Is sterk afhankelijk van de grootte en de complexiteit van je website en de concurrentie binnen jouw branche.
Wat is belangrijk bij een keywordsonderzoek?
- Concentreer je ten alle tijden op relevante zoektermen. Het heeft geen enkele zin om je website te optimaliseren voor de zoekterm “fiets kopen” als je op je website badmode verkoopt.
- Denk vanuit je klanten en bezoekers. Wat voor zoekopdrachten geven zij in om jouw product of dienst te vinden?
- Betrek de conversie van keywords in je onderzoek. Welke keywords zorgen voor meer offerteaanvragen, online aankopen en nieuwsbriefinschrijvingen?
- Concentreer je op keywords met relatief weinig concurrentie. Des te groter is de kans dat je daadwerkelijk op zo’n zoekterm gevonden wordt.
- Combineer primaire en secundaire keywords op een slimme manier. Bijvoorbeeld door “skivakantie Oostenrijk” te combineren met “Kirchberg” of met “gezellige après-ski”.
- Gebruik Google Analytics, Google webmasters (onderdeel zoekopdrachten) en de Google AdWords Keywordplanner bij je onderzoek.
- Ook Keywordtool.io is absoluut een aanrader. Deze laatste tool komt soms met suggesties die de Keywordplanner van Google AdWords niet laat zien.
- Meer informatie over hoe je een goed keywordsonderzoek opzet vind je hier: keywordsonderzoek.
Gebruikerservaring
Google stelt gebruikerservaring (user experience) centraal. Google heeft als doel iedere gebruiker optimaal te bedienen. Qua relevantie van de zoekresultaten en qua gebruikerservaring van de webpagina waar de zoeker wordt heengeleid. Google leidt een zoeker uiteraard het liefst naar een webpagina waar de gebruikerservaring optimaal is. Dat is ook logisch. Google wil zijn klanten tevreden houden. Hoe beter het resultaat van de zoekopdracht aansluit bij de verwachtingen van de zoeker, des te vaker zal hij gebruik blijven maken van Google.
Gebruikerservaring is daarmee eigenlijk de ultieme rankingfactor en een optelsom van bijna alle (andere) onpage factoren.Google kan de gebruikerservaring afleiden uit veel indirecte factoren. Daarnaast spelen 2 directe factoren een rol.
- Bouncerate: het percentage van de bezoekers dat slechts 1 pagina bezoekt en daarna weer direct terug gaat naar de zoekresultaten (het zogenaamde pogo sticking). Een hoog bouncepercentage hoeft overigens niet altijd negatief te zijn. Zeker niet als het aannemelijk is dat de bezoeker het antwoord op zijn vraag gevonden heeft op die pagina.
- Dwell time: de tijd die een bezoeker doorbrengt op een pagina/website. Dit is een heel belangrijke factor en is een goede indicatie voor de gebruikerservaring.
Belang: zeer belangrijk.
Complexiteit: een redelijke gebruikerservaring is goed te doen. Een echt goede gebruikerservaring is echter veelomvattend en behoorlijk complex.
Hoe optimaliseren?
Het optimaliseren van onpage factoren draagt in sterke mate bij aan een positieve gebruikerservaring. Denk bijvoorbeeld aan een website die snel laadt en unieke en relevante content heeft. Daarnaast moet een website gebruiksvriendelijk zijn met een aantrekkelijk en helder design. Ook een duidelijke navigatie levert een positieve bijdrage aan de gebruikerservaring van je website.
Advies: laat je bij alles wat je doet, leiden door de vraag: “Helpt dit mijn bezoekers? Zullen mijn bezoekers dit waarderen?”. En als de gebruikerservaring van je website echt goed is, wordt je niet alleen beloond door Google maar zeker ook door je bezoekers :-)
Structuur
Een heldere en goed doordachte hiërarchische structuur van je website is een belangrijke voorwaarde voor een goede vindbaarheid. Het geeft Google inzicht in je website en het geeft je de mogelijkheid om de Pagerank (eenvoudig gezegd, dit is de kracht van je webpagina’s) optimaal in te zetten voor de belangrijkste pagina’s.
Ook voor je bezoekers is een heldere structuur prettig. Het geeft houvast en zorgt ervoor dat ze gemakkelijker en sneller vinden waarnaar ze op zoek zijn.
Belang: belangrijk.
Complexiteit: bij een kleine, eenvoudige website: gemakkelijk. Bij een complexe website met heel veel pagina’s kan het een behoorlijke puzzel zijn.
Hoe optimaliseren?
- Zorg ervoor dat belangrijke pagina’s en pagina’s met veel concurrentie hoog in de hiërarchie zitten. Dat wil zeggen, maximaal 2 niveaus onder het hoofdniveau.
- Ik raad je aan om vooraf een schets te maken van de structuur van je website. In Excel of gewoon op papier. Bovenaan zet je de hoofdcategorieën, daaronder de subcategorieën en eventueel daar weer onder de sub-subcategorieën, producten of specifieke diensten. Meer dan 3 niveaus is in het algemeen niet nodig of raadzaam. Je werkt dus van boven naar beneden, van algemeen naar steeds specifieker.
- Voorbeeld: Stel je hebt een webshop waar je jassen verkoopt. Een hoofdcategorie zou dan kunnen zijn “Herenjassen”, een subcategorie “Winter herenjassen” en een artikel “Winter herenjas merk X”.
- Laat de structuur terugkomen in de URL’s.
Bijvoorbeeld: www.mijndomein.nl/herenjassen/winter/merkx - Laat de structuur terugkomen in het kruimelpad.
Bijvoorbeeld: Home > Herenjassen > Winter herenjassen > Winter herenjas merk X.
Zie ook onderdeel “Kruimelpad”. - Laat de structuur terugkomen in het hoofdmenu en submenu’s.
- Uiteraard komt de structuur ook terug in de sitemap, zie volgende onderdeel.
Sitemap
Een sitemap geeft Google informatie over de structuur van de website en helpt Google om alle pagina’s te indexeren. Het beste is om gebruik te maken van een XML-Sitemap.
Belang: bij kleine, eenvoudige websites niet zo belangrijk. Voor omvangrijke websites is een sitemap wel belangrijk.
Complexiteit: redelijk gemakkelijk.
Hoe optimaliseren?
- Creëer een XML-Sitemap met behulp van een plug-in of een online tool zoals XML-Sitemaps.
- Bij voorkeur wordt deze sitemap dynamisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat nieuwe artikelen automatisch worden toegevoegd aan de sitemap. Bij een statische sitemap moet je de sitemap steeds opnieuw handmatig aanpassen en indienen bij Google.
- Bied de sitemap via Google webmasters aan aan Google. Meer informatie, lees Sitemap aanbieden aan Google.
Toegankelijkheid en crawlability
Zonder een goede techniek en toegankelijkheid van je website is het onmogelijk om hoog te ranken. Als er in je website onbedoelde obstakels zitten, kan Google niet alle pagina's vinden. En daardoor ook niet (juist) indexeren.
Belang: zeer belangrijk, toegankelijkheid is een basisvoorwaarde om goed gevonden te worden.
Complexiteit: sterk afhankelijk van type website en complexiteit van de website. Tevens speelt het gebruikte CMS (Content Management Systeem) een grote rol. Indien je een goed CMS gebruikt, zoals Joomla, WordPress of Drupal is de toegankelijkheid en crawlability vaak al goed op orde.
Hoe optimaliseren?
- Om te beginnen raad ik je aan om goed te controleren of Google je website ongehinderd kan crawlen en indexeren. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat kunt doen met behulp van van enkele handige programma’s: Zelf de toegankelijkheid van je website controleren.
- Ontdek je dat niet alle pagina’s goed gecrawld kunnen worden? Dan is er werk aan de winkel.
Een paar belangrijke oorzaken van crawlproblemen zijn:
- Het robots.txt-bestand blokkeert de toegang voor crawlers zoals Googlebot.
- De meta robots tag verhindert middels een nofollow en noindex tag het crawlen en indexeren van een pagina.
- De pagina wordt niet (geheel) opgebouwd middels HTML, maar via iframes en/of flash. Ook als een pagina volledig wordt opgebouwd met behulp van JavaScript leidt dit vaak tot problemen.
Theoretisch zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken van crawlproblemenen. Het valt buiten het bestek van dit artikel om hier dieper op in te gaan. In de meeste gevallen is het sowieso verstandig om het aan je webbouwer voor te leggen.
Gebruiksvriendelijke URL's (SEF URL's)
Je ziet hierboven hoe de URL wordt weergegeven in de zoekresultaten.
Gebruiksvriendelijke URL’s worden ook vaak SEF URL’s genoemd. SEF staat voor Search Engine Friendly: zoekmachinevriendelijk. Als je ervoor zorgt dat je URL’s gebruiksvriendelijk zijn, zijn ze vrijwel ook altijd zoekmachinevriendelijk.
Voorbeeld
Niet gebruiksvriendelijk: www.mijndomein.nl/index.php?option=com_component&e9472a
Wel gebruiksvriendelijk: www.mijndomein.nl/produkten/tafels/houten-tafels
Belang: redelijk belangrijk.
Complexiteit: in het algemeen redelijk eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Zorg ervoor dat je URL’s logisch opgebouwd zijn en de websitestructuur visualiseren.
- Zorg ervoor dat je URL’s leesbaar zijn (dus geen code).
- Zorg ervoor dat je URL’s herkenbaar zijn: ze hebben met je product of dienst te maken.
Title tags
Je ziet hierboven hoe de title tag wordt weergegeven in de zoekresultaten.
Title tags zijn een belangrijke factor om de ranking per keyword te beïnvloeden. Google hecht veel waarde aan de tekst in de title tag.
Belang: zeer belangrijk.
Complexiteit: eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Geef iedere pagina een unieke en relevante title tag mee.
- Uiteraard verwerk je de keywords van de bijbehorende pagina in de title tag.
- Zorg ervoor dat de title tag altijd begint met het belangrijkste keyword.
- De title tag mag maximaal 55 karakters bevatten. Meer karakters worden niet getoond in de zoekresultaten.
Metadescriptions
Je ziet hierboven de metadescription zoals die wordt weergegeven in de zoekresultaten. De metadescription is onlosmakelijk verbonden met de title tag. Samen vormen ze immers de boodschap van het zoekresultaat. De metadescription fungeert daarbij als een soort mini-advertentie.
Belang: De metadescription heeft geen invloed op de ranking, maar wel op de klikratio (% van de mensen dat klikt op een zoekresultaat).
Complexiteit: eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Zorg voor een heldere omschrijving met een duidelijke call-to-action. Bijvoorbeeld: Ga nu naar de website OF Profiteer nu van 10% korting.
- Hoewel minder belangrijk als bij de title tag, is het wel verstandig om je belangrijkste keyword in de metadescription op te nemen.
- De metadescription mag maximaal 155 karakters bevatten. Meer wordt niet getoond.
Segmentatie binnen een pagina
Zoals je hierboven ziet, kun je een pagina meestal opdelen in:
- header: met o.a. de navigatiebalk en logo
- body: het centrale deel van de pagina
- side bar(s): de zijkant (en)
- footer: het onderste gedeelte
Belang: redelijk belangrijk.
Complexiteit: zeer eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Plaats belangrijke informatie altijd in de body van de pagina. Google beschouwt de content in de body als het meest relevant en belangrijkste.
- Plaats minder belangrijke informatie, afwijkende informatie en advertenties zoveel mogelijk in de side bars of de footer.
Headings (titel en subkoppen)
Maak gebruik van duidelijke koppen en subkoppen. Deze worden headings genoemd.
Je doet dit door gebruik te maken van de zogenaamde H tags (H1, H2 en H3). Hiermee geef je aan de zoekmachines aan wat de belangrijkste onderwerpen op deze pagina zijn.
Het juiste gebruik van headings geeft ook structuur aan een pagina. Je ziet immers heel gemakkelijk hoe een pagina is opgebouwd en ingedeeld.
Belang: enigszins belangrijk.
Complexiteit: heel eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Schrijf je headings primair voor je bezoekers en verwerk je belangrijkste keywords van die pagina op een natuurlijke manier in je headings.
- Goede koppen en subkoppen hebben nog een voordeel . Het maakt je teksten scannable. Op internet hebben mensen de neiging om teksten te scannen in plaats van echt te lezen. Door het optimaal gebruik van koppen en subkoppen help je je lezers daarbij.
- De H1 is de belangrijkste heading en dient op iedere pagina slechts 1 maal voor te komen. In de H1 verwerk je je belangrijkste (primaire) keyword.
- De H2 is de op een na belangrijkste heading en kun je beschouwen als een subheading van de H1. De H2 mag je meerdere keren gebruiken op een pagina. Het is raadzaam om in de H2 secundaire keywords te verwerken.
- De H3 kun je eventueel nog gebruiken als een subheading van H2.
- De H4, H5 en H6 zul je in de praktijk nauwelijks nodig hebben.
Content: de teksten
Onder content verstaan we de inhoud van je website, zoals teksten, afbeeldingen en video’s. Zonder goede content is het vrijwel onmogelijk om hoog te ranken in Google. Je content moet uniek, relevant en interessant zijn. Voor de vindbaarheid van je website zijn teksten in het algemeen verreweg het belangrijkste.
Belang: zeer belangrijk.
Complexiteit: de complexiteit is sterk afhankelijk van het onderwerp, doelgroep en concurrentie.
Hoe optimaliseren?
- Zorg ervoor dat je teksten uniek, relevant en interessant voor je doelgroep zijn.
- Verwerk de belangrijkste zoekwoorden op een natuurlijke manier in je webteksten. Houd je niet bezig met zaken zoals “keyword density”. Houd je teksten leesbaar en natuurlijk.
- Verwerk niet alleen de keywords zelf, maar maak ook zeker gebruik van synoniemen en varianten van je belangrijkste keywords.
- Laat je keywords zeker terugkomen in de 1e alinea(s).
- Maak de keywords een aantal keren vet (bold of strong) om ze nog wat meer te benadrukken.
- Lange teksten scoren in het algemeen beter dan korte teksten. Streef, zeker bij onderwerpen met veel concurrentie, naar teksten met minimaal 1500 woorden.
- Vernieuw je teksten regelmatig. Google waardeert “verse” content.
- Maak gebruik van koppen en subkoppen zoals ik je in de vorige paragraaf heb laten gezien.
- Nog meer tips over teksten? Ga dan naar Hoog Ranken in Google (content en duplicate content). Hier vind je tevens informatie over duplicate content, iets wat je ten alle tijden moet zien te vermijden.
Content: de afbeeldingen
Ook afbeeldingen kunnen bijdragen aan de vindbaarheid van je website.
Belang: niet belangrijk, tenzij je vooral gevonden wilt worden op je afbeeldingen.
Complexiteit: heel eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Geef de bestandsnaam een herkenbare en duidelijke omschrijving. Dus in plaats van afbeelding743.jpg, noem je de afbeelding Joomlawebdesign.jpg.
- Gebruik de alt tag. Google kan de plaatjes niet lezen. Door het toevoegen van een alt tag help je Google te begrijpen waar het plaatje over gaat. In de alt tag verwerk je de relevante keywords. Bijvoorbeeld “Joomla webdesign”.
Interne links
Intern linken is het linken binnen je website van de ene naar de andere pagina. Dit draagt bij aan het gebruikersgemak van je website en het volledig indexeren van al je pagina’s door Google. Tevens kan het bijdragen aan het beter ranken van je website in de zoekresultaten. Door bijvoorbeeld te linken vanaf de homepage naar pagina X, kun je een deel van de Pagerank van de homepage doorgeven aan pagina X. Daardoor neemt de Pagerank van pagina X toe en vergroot je de kans dat deze pagina X hoog komt in de zoekresultaten.
Belang: redelijk belangrijk.
Complexiteit: eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Neem naast de automatische links in je menu’s ook interne links op in je teksten. Google hecht juist veel waarde aan dat soort interne links. Link daarbij altijd naar de meest relevante pagina.
- Link vooral naar je belangrijkste pagina’s. Pagina’s waarvan je graag wilt dat ze goed gevonden worden.
- Neem relevante keywords op in je anchor teksten. Voorbeeld: in plaats van "Lees meer" link je met de tekst "Vakantie Spanje". Voor je bezoekers en Google is dan direct duidelijk waar die pagina over gaat.
- Overdrijf niet, 100 interne links per pagina is wel het absolute maximum.
- Link vanaf je hoofdpagina’s naar dieperliggende pagina’s. En link vanaf de dieperliggende pagina’s naar boven. Voor dit laatste is een kruimelpad heel geschikt, zie volgende onderdeel.
Kruimelpad (Breadcrumbs)
Een kruimelpad draagt bij aan het gebruikersgemak van je website en is ook vanuit SEO oogpunt aan te raden. Het geeft Google en bezoekers inzicht in de structuur van je website. Bovendien laat het bezoekers zien waar ze zich op dat moment bevinden binnen de website.
Daarnaast draagt een kruimelpad bij aan een goede interne linkstructuur.
Belang: niet zo belangrijk.
Complexiteit: eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Zorg ervoor dat het kruimelpad overeenkomt met de (menu)structuur van je website.
- Geef bezoekers houvast en laat je kruimelpad beginnen met het onderdeel Home.
Uitgaande links
Uitgaande links zijn linkjes van jouw website naar andere websites. Het geeft Google een signaal waar jouw eigen website en artikel over gaat.
Belang: enigszins belangrijk.
Complexiteit: zeer eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Link alleen naar 100% betrouwbare websites.
- Link naar relevante websites. Websites die aansluiten bij het onderwerp van die pagina en alinea. Zorg daarbij dat je “deep linkt”: dus niet zomaar naar de homepage van een website, maar naar de meest relevante pagina binnen die website.
- In de meeste gevallen is het aan te raden het linkje te laten openen in een nieuw tabje of window, anders ben je misschien je bezoekers kwijt.
- Ook hier geldt, ga qua aantal uitgaande links vooral niet overdrijven. Het uitgangspunt moet steeds zijn: helpt het je bezoekers?
Snelheid van de website
Een snelle website is prettig voor je bezoekers en voor Google een positief ranking signaal. Onderzoeken wijzen uit dat veel bezoekers afhaken als het langer dan 4 seconden duurt voordat een pagina geladen is. Idealiter laadt een pagina binnen 1 of 2 seconden.
Belang: belangrijk, mede gezien de invloed die het heeft op de gebruikerservaring. Laadt je website (heel) traag, dan is het absoluut noodzakelijk om de laadtijd te verbeteren. Door de toename van het gebruik van mobiel internet stelt Google steeds hogere eisen aan de snelheid van je website. Daarmee wordt het belang van de snelheid alleen maar groter.
Complexiteit: sterk afhankelijk van type website en CMS.
Hoe optimaliseren?
Er zijn zeer veel factoren die een rol spelen bij de snelheid van een website, veelal technisch van aard. Om hier heel diep op in te gaan valt buiten het bestek van dit artikel. Om je wel een indruk te geven, noem ik hier enkele belangrijke factoren.
- De software/CMS waarmee je website gebouwd is heeft veel invloed. Joomla, WordPress en Drupal zijn goede voorbeelden. Er zijn er uiteraard veel meer.
- Hosting en type account zijn van grote invloed.
- Zorg voor een goede cashing.
- Maak gebruik van een Content Delivery Network (CDN).
- Comprimeer afbeeldingen en bestanden zoveel mogelijk.
- Maak gebruik van een “cleane” template.
- Gebruik tools zoals Gtmetrix en Pagespeed Insights om de snelheid van je website te meten en te analyseren. Tevens geven deze tools concrete aanwijzingen om de snelheid van je website te verbeteren.
Responsive design
Bij responsive design past de website zich automatisch aan aan het apparaat. Bezoekers op een desktop krijgen daardoor een andere versie van de website te zien dan bezoekers op een smartphone. Daarmee kun je iedere bezoeker optimaal bedienen.
Belang: wordt steeds groter. Google hamert steeds meer op het belang van een goede responsive website. Dat Google de mobiele gebruikerservaring erg belangrijk vindt, blijkt ook wel uit het onlangs gelanceerde label “mobile friendly” . Daarmee geeft Google in de zoekresultaten aan of een website gebruiksvriendelijk is voor mobiele gebruikers.
Complexiteit: sterk afhankelijk van het systeem waarmee je website is of wordt gebouwd.
Hoe optimaliseren?
- Maak gebruik van software en CMS dat responsive design ondersteunt. De nieuwere versies van de bekende content management systemen doen dit (vrijwel) automatisch.
- Bekijk de verschillende formaten van je website (desktop, laptop, mobiel) op bijvoorbeeld responsivetest.net.
- Zorg ervoor dat je website ook snel is op een smartphone.
- Kijk kritisch naar de opbouw van de pagina’s op een mobiel en schrap of verplaats waar nodig onderdelen (modules).
- Test de mobiele versie van je website op Mobile Friendly. Ook binnen Google webmasters kun je de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele website controleren: ga naar Zoekverkeer en kies voor het onderdeel Mobiele bruikbaarheid. Gebruik deze informatie om je mobiele versie verder te optimaliseren.
Social media share buttons
Het opnemen van social media share buttons maakt het voor je bezoekers gemakkelijk om pagina’s te delen. Daarmee zullen je artikelen veel vaker gedeeld worden. Hoewel social media shares wellicht nog geen onderdeel zijn van het algoritme van Google, zullen ze op zijn minst een positieve indirecte invloed hebben. Meer mensen zien en lezen je artikelen en de kans op nieuwe backlinks is groter.
NB Social media share buttons worden vaak verwisseld met buttons die leiden naar een social media account, bijvoorbeeld naar de Facebookpagina of Google+ pagina. Ook die buttons kunnen nuttig zijn, maar helpen je bezoekers niet om een artikel makkelijk te delen.
Belang: enigszins belangrijk.
Complexiteit: zeer eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
- Zorg dat bij het delen het juiste plaatje en de juiste tekst automatisch wordt geselecteerd. Onder andere met behulp van gestructureerde gegevens (zie volgende onderdeel) kun je dat sturen.
- Zorg ervoor dat de buttons goed zichtbaar zijn.
- Kies social media die bij je doelgroep passen.
Gestructureerde gegevens & Rich Snippets
Met gestructureerde gegevens (structured data) kun je extra informatie verschaffen aan Google. Tevens worden sommige gestructureerde gegevens opgenomen in de zoekresultaten, bijvoorbeeld het aantal sterren van een product (ratings) of geplande evenementen. Dit zijn de zogenaamde Rich Snippets, zie afbeelding hierboven.
Technische toelichting voor de liefhebbers:
Gestructureerde gegevens breng je aan met behulp van Microdata, RDFa of JSON-LD. Dit zijn opmaaktalen die je toepast bovenop de opmaaktaal HTML. Daarbij maak je gebruik van vocabulaires, schema’s en ontologieën van bijvoorbeeld Schema.org (gebruikt door Google en andere zoekmachines) of OpenGraph protocol (gebruikt door Facebook).
Belang: gestructureerde gegevens hebben nu nog nauwelijks invloed op de rankings, maar wel een positieve invloed op de klikratio (% van de mensen dat klikt op een zoekresultaat).
Complexiteit: van relatief eenvoudig tot behoorlijk complex.
Hoe optimaliseren?
- Met behulp van de Data Highlighter in Google webmasters kun je op een relatief eenvoudige manier gestructureerde gegevens toevoegen aan je website.
- Wil je je verder verdiepen in gestructureerde gegevens en Rich Snippets? Lees dan dit prachtige en heldere artikel over Rich Snippets.
Kwaliteitsrichtlijnen van Google
Google heeft voor webmasters kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Richtlijnen om de kwaliteit van je website te waarborgen en te waarschuwen voor ongeoorloofde praktijken. Met name wat je niet mag en moet doen wordt hier duidelijk beschreven.
Belang: zeer belangrijk. Als je je niet houdt aan deze kwaliteitsrichtlijnen zal het je vindbaarheid schaden. In het ergste geval krijg je zelfs een penalty en verdwijn je helemaal uit de zoekresultaten.
Complexiteit: uitzonderingen daargelaten, relatief eenvoudig.
Hoe optimaliseren?
In dit geval is het niet zozeer een kwestie van optimaliseren, maar je houden aan de richtlijnen van Google.
Voorbeelden van ongeoorloofde praktijken zijn:
- Weinig of geen originele content (zogenaamde thin content).
- Keyword stuffing: een pagina vol stoppen met (irrelevante) zoekwoorden.
- Overdaad aan advertenties, verstopt tussen de gewone content.
- Cloaking: de praktijk waarbij gebruikers een andere inhoud of URL te zien krijgen dan de zoekmachines.
- Sowieso alle praktijken met als doel Google of een bezoeker te misleiden.
Verder lezen? Dit is een goed en diepgaand artikel over de vele aspecten van de kwaliteitsrichtlijnen van Google: Content Quality Score. Zeker de moeite van het lezen waard!
Praktisch stappenplan voor onpage optimalisatie
Hoe ga je nu in de praktijk aan de slag met de optimalisatie van je website? Waar begin je en waar eindig je? Om met dat laatste beginnen, eindigen doe je nooit. Optimalisatie is een continu proces. Beginnen doe je wel. En de volgorde waarin je dingen doet moet logisch een doordacht zijn. Dan bereik je de beste resultaten.
Hieronder vind je als hulpmiddel een praktisch stappenplan. De stappen zijn niet in beton gegoten, maar geven wel een goede indruk van het te doorlopen traject.
- Nul-meting en analyse van je huidige website. Gebruik daarbij Google webmasters, Google Analytics en Screaming Frog. Hoe word je nu gevonden? Wat zijn de belangrijkste pagina’s van je website? Welke onderdelen zijn al (redelijk) geoptimaliseerd? Komen in Google webmasters nog belangrijke fouten of waarschuwingen naar voren? Loop alle SEO-factoren na en bepaal welke factoren de hoogste prioriteit hebben.
Is je website nog niet responsive? Overweeg of je de tijd en het budget hebt om eerst over te stappen naar een responsive design voordat je veel tijd en moeite gaat steken in je huidige (verouderde) website. - De volgende stap is de structuur van je website en het keywordsonderzoek. Deze twee onderdelen zijn de basis van alle volgende stappen. Bepaal in deze fase welke zoektermen je toebedeeld aan welke pagina’s of categorieën.
Tip: als je de structuur van je website gaat aanpassen, heeft dat bijna altijd gevolgen voor de URL’s. Vergeet niet de oude URL’s te redirecten (middels een 301-redirect) naar de nieuwe URL’s. - Zorg ervoor dat Google al je pagina’s kan crawlen. Creëer zonodig een sitemap en biedt die aan via Google webmasters.
- Optimaliseer title tags, metadescriptions, URL’s en headings. Onderdelen die je relatief gemakkelijk kunt optimaliseren en die in veel gevallen de vindbaarheid van je website sterk ten goede komen. Begin altijd met de belangrijkste pagina’s.
- Ga aan de slag met de teksten. Herschrijf zo nodig de teksten en voeg nieuwe relevante en interessante informatie toe. Verwerk de keywords op een natuurlijke manier binnen de pagina. Ook hier geldt, begin altijd met de belangrijkste pagina’s.
- Voeg relevante interne en uitgaande links toe aan je teksten. Zorg er allereerst voor dat je vanaf de homepage linkt naar je belangrijkste onderliggende pagina’s.
- Optimaliseer de snelheid van je website. Doet je website er 4 seconden of langer over om een pagina te laden? Ga dan al direct aan de slag met dit onderdeel tegelijkertijd met stap 2.
- Voldoe je inmiddels of nog steeds aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google? Zo nee, zorg ervoor dat je dit snel voor elkaar krijgt. Houd daarbij ook de gebruikerservaring van je bezoekers in je achterhoofd. Kijk ook kritisch naar de usability van je website. Hoe is het met de navigatie binnen je website? Kunnen je bezoekers gemakkelijk de belangrijkste pagina’s vinden? Sluit het design aan bij jouw doelgroep?
- Voeg een kruimelpad toe, evenals social media share buttons.
- Voeg gestructureerde gegevens toe.
- Analyseer, monitor en evalueer continu de resultaten van je inspanningen. Dit is de rode draad in het hele optimalisatie-traject van je website.
- En last but not least: geef jezelf een schouderklopje en geniet van je successen!
Screaming Frog: fantastisch hulpmiddel voor je onpage SEO
Screaming Frog is een geweldige tool om heel gemakkelijk je website te controleren. De meeste SEO factoren van je website worden met een druk op de knop overzichtelijk gepresenteerd, onder andere:
- URL’s en canonical URL’s
- Statuscode (response code) van de URL’s
- Interne links
- Uitgaande links
- Title tags
- Metadescriptions
- Headings H1 en H2
- Aantal woorden per pagina
- Pagina’s die -al dan niet bewust- geblokkeerd worden voor de zoekmachines
Er is een gratis versie en een betaalde versie. Met de gratis versie kun je maximaal 500 URL’s scannen.
Om het programma te downloaden ga naar: Screaming Frog
Opmerking
Screaming Frog kan niet overweg met alle websites. Sommige websites geven in Screaming Frog een zogenaamde 403 statuscode (verboden). Dit heeft meestal te maken met instellingen van de server waar de website draait. In zo’n geval is soms de betaalde versie de oplossing.
Aanvullende tips en verder lezen
Hopelijk ben je inmiddels een heel eind gevorderd met de optimalisatie van je website en gaat het ongetwijfeld binnenkort zijn vruchten afwerpen.
Als afsluiting nog enkele aanvullende tips en opmerkingen.
- Heb je nog geen website of overweeg je je website over te zetten naar een nieuw domein? De keuze van je domeinnaam en extensie is belangrijk en heeft invloed op je vindbaarheid. Meer informatie vind je hier: Domeinnaam kiezen.
- Het is belangrijk om je voorkeurdomein in te stellen. Hiermee voorkom je dat Google je website ziet als 2 identieke websites naast elkaar, met allebei dezelfde content. Met als gevolg “duplicate content”, iets wat je ten alle tijden moet zien te voorkomen.
- Wil je juist lokaal goed gevonden worden? Lees dan als aanvulling op dit artikel Goed gevonden worden bij lokale zoekopdrachten.
Ben je inmiddels enthousiast geworden over onpage SEO en wil je je verder verdiepen? Dit zijn twee inspirerende artikelen: On page topic SEO en Advanced SEO Concepts
Ik wens je veel succes met de optimalisatie van je website!
En heb je een vraag? Laat dan een bericht achter onderaan dit artikel.
Heeft dit artikel je echt verder geholpen? Laat dan een beoordeling achter onderaan dit artikel of schrijf een recensie op mijn Google+ bedrijfspagina. Bij voorbaat hartelijk dank!